Menu
Your Cart

Wij versturen op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag.


Beukenhaag

Informatie over beukenhaag, Fagus Sylvatica.

Van de beukenhaag kunt u keurige strakke hagen vormen. De beuk groeit het beste in de zon of halfschaduw. De beukenhaag houdt in de winter zijn bruin geworden blad vast. Wanneer in het voorjaar de nieuwe knoppen zich vormen laat het bruine blad los.

Seizoen:
Beukenhaag wordt het meeste aangeplant van begin november tot begin april. In deze periode kan beukenhaag als wortelgoed worden geplant zolang er geen vorst in de grond zit. Wortelgoed wil zeggen: wortels zonder aarde eraan. Buiten deze periode kan alleen beukenhaag die in pot gekweekt zijn geplant worden. Nadeel van potgekweekte beukenhaag is zijn prijs die al snel 2 tot 3 keer zo hoog ligt als die van wortelgoed.

Wij leveren uit vanaf 1 november 2019.  Er zijn collega’s die eerder leveren maar in onze ogen is het blad dan nog niet voldoende verdord. De planten verdampen dan nog en daardoor is het risico van uitval groter.

Levertijd:
In het seizoen heeft Kwekerij Vlastuin een ruime voorraad groene beukenhaag en een beperkte voorraad rode beukenhaag. Mocht u willen afhalen dan kunt u het beste een week van te voren reserveren om er zeker van te zijn dat de planten er zijn.

In geval van bezorgen bedraagt de levertijd over het algemeen enkele werkdagen. Wij bezorgen meestal zelf binnen een straal van 50 tot 60 kilometer rondom Voorthuizen. Verder weg wordt door een transporteur bezorgd. Bezorgkosten op aanvraag.

Leeftijd:
Wij hebben ervoor gekozen alleen 3-jarige beuken van hovenierskwaliteit te verkopen. Deze kosten wat meer dan 2-jarige beuken van dezelfde hoogte. De 2-jarige beuken zijn snel gegroeide beuken die erg dun zijn. De 3-jarigen hebben de energie niet alleen in de hoogte gestoken maar ook in de dikte. Deze zijn dus steviger. Bovendien worden de beuken die wij verkopen op ruime afstand van elkaar gekweekt waardoor ze ook onderaan goed vertakt zijn. 

Namen:

Fagus sylvatica: groene beukenhaag.
Fagus sylvatica ‘Atropunicea’: rode beukenhaag.

 
Prijsverschil rode beuk: groene beuk:
De rode beukenhaag kost 2 tot 3 keer zoveel als de groene beukenhaag.
Dit verschil is er omdat het zaad voor rode beuken schaarser en dus duurder is. De planten die opkomen uit rode beukenzaad zijn voor ongeveer de helft rood, de andere helft is groen.

Maat-aanduiding:
1+2, 80-100cm betekend: het betreft 3-jarige beuken welke allemaal minimaal 80cm en maximaal 100cm hoog zijn. 2+2, 175-200cm betekend: het betreft 4-jarige beuken welke minimaal 175 en maximaal 200cm hoog zijn. Deze hoogte is uiteraard gemeten zonder de wortels.

Aantal planten per meter:
Wanneer u kiest voor een beukenhaag met een normale omvang kunt u de beuken in een rechte rij planten. U heeft dan 5 planten per meter nodig. Hiermee krijgt u een gesloten haag.

Wanneer u kiest voor een dikke beukenhaag kunt u de beuken in twee rechte rijen planten. U heeft dan 8 planten per meter haag nodig. De afstand tussen de twee rijen is dan circa 40cm. U plant de beuken dan zig-zag.

Waar u op moet letten tijdens het planten:
Zorg dat de beuken niet uitdrogen, let hierbij vooral op de wortels. Kwekerij Vlastuin levert zijn beuken met verpakte wortels. Verwijder de verpakking pas wanneer u echt aan het planten toe bent.
Houd tenminste 50cm tussen de planten in uw tuin en de beukenhaag. Anders groeit de beukenhaag niet mooi dicht. Bovendien houd u ruimte over voor het snoeien van de haag.

Graaf een geul van tenminste 30cm diep. Zet hier de beukenhaag in. Stooi eventueel beukengrond over de wortels. Vul het gat daarna aan met de uitgegraven grond. Trek met korte rukjes de beuken omhoog totdat ze net zo diep staan als dat ze op de kwekerij hebben gestaan. Dit is goed te zien; de lichte bast heeft in de grond gezeten, de donkere bast kwam op de kwekerij boven de grond uit.

U kunt de beuken na het planten gelijk wat terugsnoeien aan de bovenkant. Dit is niet noodzakelijk maar het bevordert wel het goed dichtgroeien van de haag. Als u eerste vooral hoogte wilt en later een dichte haag, snoei de bovenkant dan pas wanneer de haag de gewenste hoogte heeft bereikt. Als u eerst vooral een dichte haag wilt, snoei dan de bovenkant gelijk na het planten.

Schimmel:
Een beuk heeft voor een goede (her)groei absoluut een schimmel (mycorrhiza) nodig. Deze schimmel heeft de beuk van nature zelf op zijn wortels zitten.
Er is speciale grond in de handel, beukengrond, hagengrond of Vivimus genaamd, waar deze schimmel ook in zit. Het is altijd goed deze grond bij de wortels te strooien maar het is niet altijd noodzakelijk.

Kwekerij Vlastuin adviseert deze grond zeker te gebruiken wanneer:

  • U grote beukenhaag aanplant, beuken groter dan 125cm.
  • U beuken aan het einde van het seizoen plant, vanaf begin maart.

Deze grond hebben wij ook op voorraad.     

Om de gebruikerservaring op de site te verbeteren en de website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Meer informatie hierover? Bekijk ons privacy (verklaring).